Tegnap Kozma-Vízkeleti Dánielt hallgattam. Bevallom, nekem egyik nagy kedvencem a pszicho szakma képviselői közül, mert imádom ahogy ír, ahogy mesél és mindig elkap egy könnyedség a humorától, amit a mondanivalójába belecsempész.
Tegnap viszont egy komoly gondolata vitt engem magával, amit megosztok veletek.
“Ami megszokott, az ismerős. Ami ismerős, az biztonságos. Ami biztonságos, az vonzó számunkra.”
MEGSZOKOTT –> ISMERŐS –>BIZTONSÁGOS –> VONZÓ
Ha ránézel a kapcsolataidra, akkor mit látsz? Ki az, akit vonzónak találsz és kapcsolódni akarsz/akartál vele? Vajon mitől vonzó ő számodra?
Kapcsolati dinamikáinkat jellemzően ezek a még nem tudatosult játszmák határozzák meg, amely játszmák az otthonról hozott mintáinkon alapszanak.
Ezért lehet az, hogy valaki bántalmazó kapcsolatban él, és mi bár józan eszére kívánunk hatni, nem sok foganatja van a külső tanácsoknak. Számára az a kapcsolati környezet ismerős, megszokta, jó eséllyel otthon megtanulta hogyan kell ebben létezni, és mivel ismerős, megszokott, számára ez a biztonságos! Ha ez megváltozna, más lenne a kapcsolati higiénéje, akkor az ijesztő lenne számára, arra nem lenne “forgatókönyve” – ahogy Kozma Vízkeleti tegnap megfogalmazta.
Ezekre a mintáinkra érdemes ránézni, megismerni, hogy a kapcsolati környezetünk is a számunkra egészséges és jó irányba változzék. Hiszen ki ne akarna boldogan, önigaz módon, számunkra fontos értékeink mentén kiegyensúlyozottan élni?

Ne felejtsd el: A boldog kapcsolat önmagunkkal kezdődik!