“Annak idején a földeken dolgozó emberek tudták azt, hogy elő kell készíteni a földet annak érdekében, hogy az termőre forduljon; hogy amit elültetnek, vetnek bele magot, az majd ki tudjon csírázni, hajtani.
Ugyanígy működik a lélek is. Ápolnom kell, oda kell rá figyelnem annak érdekében, hogy majd amikor tényleg jön a nehéz helyzet az életemben, akkor ilyen formában termőre tudjak fordulni én is, és meg tudjak küzdeni a nehézségekkel.”
.
Orvos-Tóth Noémitől idéztem ezt a gondolatot, amit az “Anyámtól örököltem” podcast egyik fejezetében hallottam. Hm.. olyan szép hasonlat ez, igaz?
.
🌿 🌿 🌿 A föld olyan mint a lelkünk, aminek gondját kell viseljük, ha azt szeretnénk, hogy velünk együttműködjön. S míg a föld megmunkálását el tudjuk képzelni, hogy miként történik, addig vajon tudjuk-e hogy a lelkünket hogyan ápoljuk? Hogyan műveljük meg, hogy valóban meg tudjunk küzdeni az élet adta kihívásokkal, s ezáltal a lehető legjobb megoldásokkal – felnőtt, igaz, hiteles érett módon – tudjunk reagálni konfliktusokra, párkapcsolati nehézségekre, egyedüllétre, szülőkkel való kapcsolatokra, munkahelyi problémákra, betegségre, halálra vagy tágabban értelmezve: a változásra, a veszteségre, valami új megszületésére? 🌿🌿🌿
.
Lelkünk ápolására találhatunk megannyi módot, amelyek közül sok mindent meg is teszünk, hiszen érezzük, hogy utána jobb a kedvünk, kisimultabbak vagyunk, rendezettebbek a gondolataink, kiegyensúlyozott a lelkiállapotunk. Ezek jellemzően közérzetjavító tevékenységek, ami lehet sport, zene, csendes pihenés, természetjárás, szeretteinkkel való érintkezés, amely valóban töltő számunkra.
.
Azt gondolom már az is nagy dolog, ha tudatosan keressük ezeket töltő alkalmakat, és tervezzük azokat a mindig nagyon sűrű naptárunkba, mert jól akarjuk érezni magunkat és tudjuk, hogy ezekre szükségünk van. Ennél viszont most kicsit tovább megyek…
Ha a közérzetjavító tevékenységeken túl még tudatosabban kívánjuk művelni lelkünk kertjét, akkor erre hoztam két önismereti módszert, amelyek segítségével ezt a lelki földet megrotálhatjuk, kikapálhatjuk belőle a gazt, a fejlődést gátló hiedelmeket, gondolatokat. Otthon, te magad is tudod ezeket a módszereket gyakorolni, s ha úgy érzed jó lenne ezt valakivel megosztani, itt vagyok melletted. ❤️
.
✅ HÉTOSZLOPOS GONDOLATNAPLÓ
————————————————————————-
‼️Kérd kommentben a naplót, ha gyakorolni szeretnél‼️
————————————————————————-
A Hétoszlopos Gondolatnapló a Negatív Automatikus Gondolatok (NAG-ok) azonosításához és transzformálásához rendívül nagy segítség.
Ennek a módszernek az a lényege, hogy rávilágítson arra, hogy negatív gondolataink mennyire befolyásolják érzelmi állapotunkat. Ha például gyakori, visszatérő gondolatod az, hogy szeretteiddel valami baj történik, akkor a 7 oszlop végigvitele után találsz majd egy reálisabb gondolatot, ami aztán majd hozza az érzelmi kikönnyülést is. Rövid távon ez egy azonnali segítség a szorongásos helyzetedben, hosszú távon pedig ennek gyakorlásával már fülön tudod csípni ezeket a NAG-okat és magad is rálátsz, hogy mennyi ilyen gondolattal terheled a lelkedet.
.
✅ NÉGY KÉRDÉS – Byron Katie-től
————————————————————————-
‼️Kérd kommentben a munkalapot,ha gyakorolni szeretnél‼️
————————————————————————-
Katie azt mondja:
“Rájöttem, hogy amikor elhiszem a gondolataimat, szenvedek, amikor viszont nem hiszem el őket, nem szenvedek,… A szabadság ennyire egyszerű.”
No azért mégsem ennyire egyszerű szerintem, hisz’ amíg eljutunk idáig, azt munka előzi meg. Szó szerint. Ugyanis a MUNKA néven elhíresült négy kérdés módszere abban segít, hogy ráláss a “vetítő” működésedre, vagyis arra, hogy ha valakire neheztelsz, elszomorít a viselkedése, csalódást, fájdalmat okoz neked, akkor ezt a projekciót visszafordítva magadra meglásd az eddig előtted is rejtve maradt viselkedésedet, ami akadályoz az elfogadásban és nehezíti most ezt a kapcsolatot. Ezt a vetítést mindannyian csináljuk, ne aggódj 🙂, ugyanakkor a 4 kérdés módszerével fantasztikus felismerésekre tehetsz szert. Mondhatnám úgyis, hogy visszaveszed a felelősséget magadra, ami a felnőtt, érett viselkedés egyik, ha nem a legfontosabb alapköve.
.
Bátorítalak arra, hogy gondozd saját lélekkertedet, transzformáld a kártékony gondolataidat, hiedelmeidet, (Hétoszlopos gondolatnapló) és végezz olykor árnyékmunkát (Négy kérdés) annak érdekében, hogy az önmagaddal való kapcsolatod erősödjön, énerőd növekedjen, ezáltal a megküzdési módszereid gyarapodjanak, finomodjanak.
🙏