Bezártságból a nyitás felé 🔚🔜
Több mint egy év alatt sok új dologhoz kellett hozzászoknunk a vírus kapcsán:
📌bezártság,
📌korlátozások az üzletek nyitvatartását illetően,
📌kijárási tilalom,
📌szabadidős- és kultúrtevékenységek hiánya,
📌maszk viselése az arcunkon.
😷 Az arcok eltakarása miatt a személyközi kommunikáció egyik jelentőségteljes felülete tűnt el hirtelen, a megbetegedéstől való félelem pedig távolságtartásra ösztönzött minket. Észre kellett vegyük, hogy az új szokások hatására – folyton kezet mosunk, fertőtlenítünk🧴, kerüljük az embereket ✋– bizalmatlanok is lettünk: a saját immunrendszerünk, fizikai egészségünk felett szerzett kontrollérzetünk is gyengülhetett, ugyanúgy, ahogy biztonságérzetünk is megrendült: inkább távol maradtunk a baráti, társasági összejövetelektől.🤷‍♂‍
👩‍💻A home office miatt veszthettünk a napi megszokott rutinunkból, a strukturáltságot újra fel kellett építenünk magunk köré.

Innen újra nyitni, nem magától értetődően könnyű.
Most, hogy visszatérhetünk a korábban megszokott életünkhöz:
✅nem kell 8-ra hazaérni,
✅ki lehet ülni a teraszokra,
✅vásárolhatunk személyesen is,
✅igénybe vehetünk szolgáltatásokat
– a lehetőségeket újra megnyitják előttünk és a szabadságunkat újra megérezhetjük, viszont nem biztos, hogy csettintésre az alap biztonságérzetünk is visszatért: mennyire vagyunk óvatosak? Hogyan hat ránk újra az emberek jelenléte, esetleg tömege éttermekben, pubokban? Biztonsággal tudok-e újra ölelni, puszit adni családtagoknak, ismerősöknek és tudok-e, akarok –e újra ismerkedni idegenekkel?

Az MTA 2021. márciusi cikke szerint, (https://mta.hu/…/a-covid-19-vilagjarvany-hatasa-a…) a 😨félelem társadalmi szintű, első sorban magunk és szeretteink életéért és egészségéért aggódunk. Második helyen a fizikai elszigeteltség mentális egészségre való negatív hatása, harmadik helyen pedig az anyagi bizonytalanság okozta szorongás áll.🤯
🦠Az elhúzódó járványhelyzet, a poszt-covid tünetetek és az oltások körül forgó kételyek azok, amelyek jelen pillanatban is hatnak ránk.
🌬Ez a jelenünk, és ebből szeretnénk valahogyan végre kilábalni, megoldásokat találni és újra fellélegezni. Mivel az én szakterületem a 🧘‍♀‍mentális-pszichés egészség megőrzése, és a megküzdési módszereink bővítése (ez jelenti a személyiség fejlődését) abban szeretnék segítséget nyújtani, hogy könnyebb legyen a nyitáshoz pszichésen alkalmazkodni.
Jövő héten Esther Perel levelét, személyes üzenetét hozom el nektek, amelyben ehhez kapunk tőle útravalót.
Amennyiben úgy érzed te is elakadtál életed valamely területén, keress bizalommal!
Az erőd veled van – segítek, hogy rátalálj!