3 részes cikksorozatom második részével érkezem ma. Előre szólok hogy nem lesz rövid cikk, úgyhogy ha teheted, kényelemben olvasd. 🙂
Szívügyem, hogy minél több embertársamnak adjak lehetőséget a fejlődésre, így utat mutatva egy boldogabb élet felé, e közé tartozik a párkapcsolati, társkapcsolati élet is. Ehhez hozok ma muníciót.
.
#2 DR. THOMAS HABIB PÁRKAPCSOLATI FEJLŐDÉSMODELLJE – ÉS MI KÖZE VAN ENNEK HÉTKÖZNAPI PROBLÉMÁINKHOZ?
.
Dr. Tom Habib modelljéről először 2018-ban hallottam, pont akkor, mikor a szakdolgozatomat írtam “Hétköznapi intimitás” címmel. Életre szóló élmény volt számomra, amikor Habib-bal személyesen is találkozhattam az Integrál Európai Konferencián, és az első sorból élőben hallhattam őt beszélni erről a modellről, majd később négyszemközt is megosztottam vele lelelkesen, hogy a munkásságát beépítem készülő dolgozatomba. ( Hmm, itt most megálltam egy nosztalgikus sóhajra. 🙂 )
.
No de miért pont ezt a modellt választottam most, hogy megosszam veletek? Hiszen annyi elmélet látott már napvilágot a párkapcsolatok életútjáról.
Nos, Habib nem csak a fejlődési szakaszokat mutatja be, hanem azokat a hibákat, gondolkodási/viselkedési csapdákat is, amikbe jellemzően belebukunk és sokszor emiatt sem tudunk szintet lépni a kapcsolatunkban.
.
Nézzük is, hogy miként indul egy új kapcsolat és mi a fejlődési potenciálja. Szeretném, hogy Te, aki most olvasod a soraimat, mint lehetőséget lásd ezt a modellt, sokkal inkább egy “van tovább” vagy “van kiút a nehézből” biztatásként küldöm, mint egy mércének, amihez általában akarva, akaratlanul hasonlítjuk magunkat, jelen helyzetben kapcsolatunkat.
Ha pedig nem élsz most párkapcsolatban, most arra biztatlak, hogy dőlj hátra, mint érdekesség szippantsd magadba az infót, és ha majd társként éled az életed, vedd elő az elméd hátsó fiókjából a tudást, hidd el, jól jön majd még. 😉
.
Habib párkapcsolati fejlődésmodelljét mutatja a csatolt kép, amelyet az integrál szemléletnek megfeleltetve, a kapcsolat fejlődési szintje szerint színez.
Habib azt mondja, hogy a párkapcsolat természetszerűleg megy végig ezeken a szinteken, de nagyon kevesen jutnak el a „First Love”, vagyis Első Szerelem és a „Spiritual Love”, vagyis a Spirituális Szerelem szintjére, legtöbben megakadnak a „Roles”, vagyis a Szerepek szintjén.
/szeretnék itt egy személyes megjegyzést tenni: bár a legfelső szintet Spirituális Szerelemnek nevezte Habib, téves az az elgondolás, hogy ha spirituálisak vagyunk, akkor magasabb szinten vagyunk másoknál. A spiritualitás itt egyben jelenti a személyiség megdolgozottságát, lelki sebeink gyógyítását terápiás eszközökkel. A Spirituális Szerelem szinten – lásd lentebb- a két fél összerendezett, harmonikus, hiteles és megdolgozott, érett személyiség, miközben spirituálisan is kinyílt vagy nyíló folyamatban van/
Nézzük az állomások rövid leírását:
.
❤️ BIZTONSÁG ÉS VONZALOM – „Safety and Attraction” ❤️
A szerelem első fázisa, amikor a párok ennek a szakasznak a csodálatosan izgalmas, vággyal, gyakori szexuális együttléttel fűszerezett romantikáját élik át. Lelkesednek egymásért, a testiség kiemelt szerepet kap, megértőek és elfogadóak a másikkal szemben. Jellemző erre a szakaszra, hogy gyakran rávetítjük a másikra azokat a tulajdonságokat, amiket látni szeretnénk, nem igazán látjuk és ismerjük a másikat valójában. Habib itt megfogalmazza a pre-transz tévedés jelenségét is, miszerint annyira közel vannak egymáshoz a párok, hogy ebben az összeolvadó, szerelemmel átszőtt egységben keresik az intimitást, és azt gondolják, hogy ez az igazi meghittség, amiben jelenleg vannak. Habib szerint összetévesztik a múló szerelmet a valódi intimitással és ebbe a hibába a következő szinten, a Szerepek szintjén lévő párok is beleesnek, mert gyakran visszavágynak erre a szakaszra, amikor is rajongásuk egymás iránt még ilyen intenzív volt. Ezen a szinten a legnagyobb félelem és folyamatosan fennálló, a kapcsolat szempontjából destruktív fantázia az, hogy „nem a megfelelő partnert választottam”.
.
🧡 SZEREPEK – „Roles” 🧡
Habib úgy fogalmaz, hogy ez a „Kiűzetés a Paradicsomból” szakasza. A vetített ideál képe szertefoszlik, és megmutatja valódi arcát partnerünk. Az egyének személyiségének tökéletlenségei éppúgy körvonalazódnak, mint a személyes énhatárok, ezáltal a párok elhagyják a szerelmes, rajongó szakaszt, és inkább a kapcsolatban betöltött szerepeken lesz az új fókusz: férj, feleség, apa, anya, szeretők, partnerek – kialakul a közmegegyezés a kapcsolat formáját illetően. Ezzel párhuzamosan célok is megfogalmazódnak a közös életet illetően, a család, karrier, barátok főbb csomópontokat jelentenek, amelyben ki-kinek megvan a saját szerepe. A fennálló két destruktív fantázia továbbra is jelen van: „Nem a megfelelő partnert választottam” és a visszavágyódás a Biztonság és Vonzalom szintjére, ahol az elveszett(nek hitt) intimitást és szenvedélyt keresik. Egészségesen kötődő párok nem esnek kétségbe a hirtelen szertefoszlott romantika miatt.
.
💚 KAPCSOLÓDÁS – „Relational” 💚
Kapcsolódva lenni egy párkapcsolatban már egy következő fejlődési szintje a pároknak, hiszen megjelenik a kommunikáció, az együttműködés, a merev szabályokat már rugalmasabb megoldási stratégiák váltják fel. Ugyanakkor önkéntelenül is vissza-vissza kacsintgatnak a Biztonság és Vonzalom szintre, még mindig irigykedve néznek azokra a párokra, akik párkapcsolatuk elején, turbékoló szerelemmel vannak egymás iránt. Ez a kulturális fixáció még mindig kíséri a párokat, hogy erre a szintre kell visszatérniük a vágyott intimitás megtapasztalásához. Habib szerint ez óriási erővel húzza vissza a párokat a fejlődéstől, hiszen ahelyett hogy előre tekintenének, és az újabb felfedeznivalókat keresnék, a két – még most is – jelen lévő destruktív fantáziával bomlasztják a kapcsolatot, de legalább is a stagnálás szintjén tartják azt.
.
💙ELSŐ SZERELEM – „First Love” 💙
Végre a párok meglátják egymás valódi személyiségét, és azt szeretik már egymásban, nem a vetített képet. A pár felszabadul a „Vissza a Paradicsomba” késztetéstől, helyette előremutatóan éppen az aktuális állapotukat élvezik. Mivel már azt az embert szeretik, aki mellettük van, így annak a féleleme sem nyomja őket, hogy nem a megfelelő társat választották. A párok egymás egyenrangú nagybetűs Társai, akik rugalmasan tudnak a korábbi szintekre visszamenni, ha a helyzet vagy akaratuk úgy kívánja. Nem a hiányra hanem a jóra fókuszálnak, arra ami van, és ami megelégedéssel tölti el őket. Elfogadás, szerelem, szövetség jellemzi ezt a szintet.
.
💜 SPIRITUÁLIS– „Spiritual” 💜
A párok fejlődési modelljének Spirituális szintje a második emelet (2nd tier), ami egy óriási transzformációt hoz a párok életében, ha fejlődésük eléri ezt a szintet. Akkor képes a kapcsolat idáig felfejlődni, ha a pár teljesen elfordította a tekintetét már a Biztonság és Vonzalom szintről, számos utat jártak már be mind egyénileg és mint pár, dolgoztak magukon és a kapcsolatukon is. A We Space, vagyis a Mi Tudatosság, a Mi Tér ebből a finom, átdolgozott kapcsolatból születik meg, amiben a hitelesség, transzparencia, empátia, jelenlét jellemzi a megnyilvánulásokat. Egy olyan nyitott térben mozognak ketten, amit egyedül nem tudnának létrehozni. Intuícióik, szubtilis energiák erősítik a jelenlétet, a pár gyakran él át csúcsélményt. A pár mire elér erre a szintre már megőrizve meghaladta az előző szinteket (grown-up), megtisztult a destruktív fantáziáktól (cleaned-up) és felébredt az egó álmából (woken-up). Gyengeségeiket feltárták, elfogadták és integrálták. A pár mindkét tagja ismerősként szemléli saját belső világát és régen túl vannak már a szégyen és a védekező állapotaikon. Ami még felfedezetlen, azt új ajándékként fogadják az életükben.
.
Habib számomra gyönyörűen írja le egy párkapcsolat fejlődésének útját, és ösztönöz arra, hogy amit korábban egy kapcsolati végállomásnak hittem, azt most már – ennek tükrében – egy fejlődési szakasz végének lássam, ahonnan van tovább. Emlékeztet arra, hogy az elköteleződéshez el kell engedni azt a félelmet, hogy “nem a megfelelő partnert választottam” és tisztán rámutat arra, hogy a valódi intimitás idővel, a kapcsolati nehézségeken/fordulópontokon/kríziseken keresztül, azokon együtt átmenve fejlődik ki.
——– TOVÁBBI INFÓK, AJÁNLÓK ————–
Habib, aki egyébként san diego-i klinikai szakpszichológus, az intimitás elkötelezett kutatója és az Integrál élet neves alakja, visszatérő előadója az Integrál Európai Konferenciának. (ami tavaly online került megrendezésre és idén is online zajlik majd a magyar Integrál Akadémia szervezésében. Többet erről itt olvashatsz:https://integraleuropeanconference.com/)
Habib gyakorlatokat is tanít pároknak, hogy miként lehet elérni az Első Szerelem állapotát, illetve hogyan erősíthető a Mi Tér. Érdemes őt követni a youtube-on, illetve olvasni tanulmányait az Academia.edu-n.
Ajánló: Tiszta Beszéd Műhely workshopot tartok február 13-án, ahol kommunikáció fejlesztésen lesz a hangsúly párkapcsolati fókusszal. ✅ Jelentkezz ✅ a valoczia@gmail.com email címen!