A beszélgetés megtörtént eseményen alapszik.
💬Szervusz Erika, szép estét! Andi vagyok, ma este velem fogsz beszélgetni. 17:00 óra van, 17:30-ig tart a beszélgetésünk, így nem is szeretném bemutatkozóval húzni az időnket, rögtön a lényegre térek: miben segíthetek?
💬Köszönöm, hogy itt lehetek, igazából kilátástalannak látom a helyzetem, pedig nem vagyok olyan aki könnyen feladja… Járok is terápiába, de ennek most lett vége múlt hónapban, nem tudtam fizetni és a terapeutám is szabadságra ment, így lezártuk a folyamatot, pedig nagyon nagy szükségem lenne rá.
💬Értem. Miben vagy most, mire lenne szükséged?
💬Az van, hogy nincs munkám, és nem tudom mi lesz aug. 31 után, mert addig van kifizetve az albérletem. A Párom kiköltözött munka miatt külföldre, korábban együtt vettük ki a lakást. Nagyon hiányzik, de a távolság miatt a kapcsolatunk is haldoklik, olyan egyedül érzem magam…
💬Ah, ha jól értem anyagilag is nehéz helyzetben vagy, és a kapcsolatod is rettentően hiányzik neked.
💬Igen, és még sosem voltam ilyen helyzetben. Itt ülök a gépem előtt egész nap, küldöm az önéletrajzokat és nagyon kell figyelnem arra, hogy ne akarjam bántani magam, már az összes éles tárgyat eltettem a közelemből. Munkát kell találnom, de nem tudom mi legyen, mert nemrég költöztem haza külföldről, kint dolgoztam. Van masszőr végzettségem, és angolul is beszélek, de egyszerűen semmi nincs kilátásban sem.
Van egy két barátom is, akikkel tudok beszélni, de érzem, hogy sok vagyok nekik és terhes számukra már a panaszkodásom. Nem tudom mi legyen, költözzek vissza külföldre? És itt van mindjárt az aug. 31 is… Olyan sok mindent kellene intézni, és nincs erőm hozzá.
Arra figyelek, hogy a gyógyszereimet szedjem, mert voltam már pszichiáternél is, de most olyan kilátástalan minden… A családom messze él, rájuk nem számíthatok.
💬Erika, látom, hogy nagyon sok minden van most körülötted. Mondjuk ki nyíltan: te most egy nagyon nehéz élethelyzetben vagy, ez egy krízisállapot! (Látom a monitoron, hogy sírva fakad.)
Nem csoda, ha most egyedül érzed magad, hiszen a párod is külföldön van, a barátaidra nem szeretnél ennél jobban támaszkodni és sem a család sem a korábbi terapeutád nem elérhető számodra. Ez érzelmileg borzasztó megerőltető lehet, miközben a lakhatási kérdést is meg kellene valahogy oldani. (Miközben összefoglalom, az én szemem is könnybe lábad.)
Nagyon sajnálom, hogy ezt most át kell élned!
💬Igen…. (sír) köszönöm…
Látom rajta, hogy mennyire jólesik neki az együttérzés és a figyelem. A sírása számomra a megkönnyebbülést is jelzi, hogy valaki komolyan veszi problémáit és igazolja, hogy igen, ez most valóban egy kilátástalannak tűnő, nehéz helyzet. Nem gyengeség, hogy egyedül és óriási nyomás alatt érzi magát, ami szinte megbénítja.
A következőkben elmeséli, hogy mindig csak az aznapot akarja túlélni. Megjegyeztem, hogy ez egy nagyon jó koncepció, apró lépésekben haladjon, de mind közül 4️⃣ dologra koncentráljon minden nap, legyen ez, ami struktúrát ad a napjainak:
❗️elegendő mennyiségű és pihentető alvás (sötétített, kiszellőztetett, lehetőleg hűvös szobában)
❗️evés és folyadékfogyasztás: ne feledkezzen meg róla, legyen meg a napi minimum 2x-i étkezés és 2-3 liter folyadék
❗️vegye be a pszichiáter által írt gyógyszereket
❗️és keresse a kapcsolati háló biztonságát – mivel nála pont ez az egyik legfájdalmasabb és hiányos terület, az összes elérhető telefonszámot megadtam neki, amit hívhat: akár minden nap beszélgessen fél órát valakivel, hiszen erre lehetősége van, és éljen vele!
A továbbiakban hallom tőle, hogy mennyire kritikus magával szemben, ostorozza magát, amiért ilyen helyzetbe került. Egyszerre szégyelli és dühös magára.
💬Olyan kiszolgáltatottnak érzem magam most. Külföldön volt munkám, jól kerestem, de én itthon akarok élni, ezért hazaköltöztem. Állandóan az jár a fejemben, hogy hogy kerülhettem ilyen állapotba, szidom és bántom magam, és már ott tartok, hogy szeretném fizikailag is megtenni. Ezért tettem el a késeket, ollót, szúróeszközöket. Tényleg szeretnék megoldást találni, nézd (mutatja kamerán keresztül) kiplakátoltam a szekrényt, ide írtam fel minden problémás pontot. Én tényleg keresem a kiutat.
💬Igen, miközben ezeket mondod, hallom, hogy van egy részed, aki nagyon kritikus, és számára elfogadhatatlan ez a helyzet, miközben azt is hallom, hogy egy másik részed viszont cselekedni akar és megoldásra törekszik. Nagyon fontos, hogy tudd, hogy ez a részed egy erőforrásod, aki képes és akar cselekedni, aki keresi a megoldást!
💬Igen, olyan jó hogy ezt mondod, én tényleg keresem a megoldást, a pszichológusommal is olyan sokat segített az, hogy bízott bennem. Bízott bennem hogy képes vagyok, nagyon hiányzik, hogy ezt érezzem…
💬Erika, mondod, hogy itt ülsz a gép előtt, és szinte megbénít ez a nyomás. Persze, hiszen azt látom, hogy mindent egyszerre akarsz megoldani! Javaslom, hogy egyszerre csak egy dologra fókuszálj: nézzük meg azt, hogy mi a legfontosabb és legsürgetőbb dolog: az elmondásod alapján az aug. 31-i határidő feszít a legjobban. Így van?
💬Igen.
Erika a hívásban azonnal visszajelezte, hogy azzal, hogy eltoltuk a “még ráér” dolgokat későbbre, és előre vettük azt, ami a legégetőbb probléma volt – a lakhatás – megkönnyebbült, hogy a következő 2 hétben csak 1 dologra kell fókuszálni, és arra megoldást találni. A 4 pont, amit többször hangoztattam, ő bólogatva és ujjaival mutatva jegyezte meg, hogy kapaszkodót adott neki. Valami, ami tudja, hogy meg kell lenni minden nap. A fél óra hamar letelt, Erika némi reménnyel a szívében köszönte meg a beszélgetést, elmondása szerint sokat segített neki.
❤️Ma van az öngyilkosság megelőzésének világnapja!
Pár hete a Meghallgatunk.online keretében ingyenes segítői beszélgetést nyújtottam egy huszon év vége felé járó, depresszióval és öngyilkossági gondolatokkal küzdő hölgynek. Ennek a beszélgetésnek benyomását írtam le és adtam közre név és néhány részlet módosításával.
☝️Azért adtam közre ezt az írást, hogy lássuk kicsi is elég ahhoz, hogy támaszt nyújtsunk nehéz helyzetben lévő embertársainknak, ami odafordulás és támogató gesztus akár egy élet megmentését is jelentheti!
👥Te így segíthetsz nehéz helyzetben lévő, bajba jutott embertársaidon:
🤝Az együttérző hallgatás a legnagyobb támasz, amit adhatunk, mert ezzel üzenjük: fontos vagy, figyelek rád!
🤝Előfordulhat, hogy nincs kapacitásod, erőd figyelmet adni, akkor ajánld ismerősödnek a Meghallgatunk.online csapatát, ahol bárki fél órás ingyenes beszélgetést kérhet.
🤝Ha azt látod nagy a veszély, értesítsd a cselekvési jogkörrel bíró szervezeteket!
Ha te is küzdesz a saját problémáiddal, akkor keresd fel az alábbi telefonszámokon elérhető kapcsolatokat, amelyek várják a hívásodat! Mindegyik alábbi telefonszám ingyenesen hívható bármely hálózatból.Ha átmenetileg foglalt a vonal, próbálkozz újra!🙏
Gyerekeknek és 24 év alattiaknak:
💙Kék Vonal – tel: 116-111 https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/ 17-21 óráig elérhető chat funkció Email konzultáció (72 órán belüli válaszadás) 📱Segélyvonal a gyermekekért: 116000
Felnőtteknek:
📞Telefonos lelki segély – tel: 116-123 https://sos-116-123.eoldal.hu
Öngyilkossági gondolatok esetén este 7 és reggel 7 óra között. Ingyenesen és anonim módon hívható: 0680/505-390
☎️Sürgős esetekben a 112-es segélyhívó számon kérhetsz segítséget.