Rólam

Válóczi Andrea vagyok, egy hétköznapi ember, lehetnék akár a “lány a szomszédból” is.

Hogy mi vitt engem az útra, hogy végül személyiségfejlesztő önismereti mentor lettem? A saját történetem.

Sokáig szorongó ember voltam, mindenkinek megfelelni vágyó, konfliktuskerülő. Azt hittem, hogy akkor vagyok csak elfogadva mások által, ha kielégítem a szükségleteiket, vagyis igent mondok mindarra, ami nekik fontos: mindig többet és többet akartam adni, hogy ne veszítsem el a figyelmüket, elismerésüket, a szemükben a saját magam által felépített “státuszomat”. Sok és nagy terheket vettem magamra, szinte észrevétlenül.

Bár sokan kedveltek a figyelmemért, a gondoskodásért, amit nyújtottam, rájöttem a rengeteg szorongató érzés nyomására, és a párkapcsolati kudarcaim hatására, hogy valamit nagyon nem csinálok jól…

A kifele, másokra fordított figyelmemből csak egy valakit nem részesítettem: magamat. Ennek meg is lett az eredménye: fizikai tüneteim lettek, gyakori szívszúrásokkal küzdöttem és gyors lefolyású pánik-szerű hullámok kísértek végig.

Nem volt más út, mint utánajárni, tanulni magamról… hogy miért vagyok rosszul és sikertelen a társkapcsolataimban.

A sötétből kivezető úton sokat foglalkoztam a gondolataimmal, megtanultam az érzéseimet megnevezni, és később elviselni, lenni velük, a legrosszabb pillanataimban is. Tanultam módszereket arra, hogy miként nézzek szembe a félelmeimmel, és hogyan hatástalanítsam a félelmeim okozta rettenetesen nagyra növő szorongás-mumusomat.

Aztán tanultam a kapcsolataimról is: sok helyzetet “visszatekertem”, néztem rá más szemmel és fogalmaztam meg, hogy valójában mire lett volna akkor szükségem, amikor automatikusan igent mondtam, vagy épp lefagytam egy vitahelyzetben. Szép lassan rátanultam arra, hogy hogyan gondoskodjak végre magamról első sorban, még mielőtt bármit bárkinek megteszek vagy ígérek.

Az önismeretem szép lassan bővült a szakmai ismeretekkel is. Már nem csak magamról tanultam, hanem arról is, hogy miként tudjam segíteni embertársaimat, akik hasonló nehézségekkel küzdenek. Elvégeztem az Integrál Akadémia 3 évét, tanultam szimbólum-munkát, és jelen pillanatban fókusz trénerként tanulok a Magyar Szomato és Pszichoterápiás Egyesületnél.

Az én munkaeszközöm a személyiségem, amit folyamatosan csiszolok, formálok, és tanulok. Kimeríthetetlen kincsestár. 🙂

Ha most megkérdeznéd tőlem, hogy valójában ki vagyok én? – Ezt felelném:

Ember- és életrajongó, intimitás kutató, önkifejezés- és személyiségfejlesztő mentor, aki küldetésének tekinti, hogy embereknek segítsen megtalálni a kérdésre a választ: Ki vagyok én? Mit képviselek a világban? Hogyan élhetnék boldog, önazonos életet?

Abban segítek neked, amit már megtanultam magamról és tapasztaltam, hogy lehetséges:

  • Hogyan találj rá a belső erődre, és használd azt, hogy képes legyél önmagad számára a boldog életedet támogató döntéseket hozni és aszerint cselekedni?
  • Hogyan légy a beszédedben önkifejező, hiteles és közben mások számára is befogadható?
  • Hogyan találj rá arra a karrierre, ami támogat téged a kiteljesedésedben?
  • Hogyan legyél képes elindítani és fenntartani intim, bizalmi kapcsolatokat?
  • És a legfontosabb: hogyan legyél önmagad legjobb barátja, drukkere és támogatója?

Hiszem, hogy meghitt kapcsolatot ápolni önmagunkkal a legnemesebb és egyben a legnehezebb feladat. A kapcsolattudatosság számomra azt jelenti, hogy kapcsolatban vagyok magammal, ismerem képességeimet, tehetségemet, tisztában vagyok saját szükségleteimmel, vágyaimmal és határaimmal. Egészséges és fenntartható kapcsolatot akkor tudok ápolni másokkal, ha ez az intim – vagyis őszinte – viszony megvan önmagammal.

S ezt nem elég csupán tudni, a következő lépcső “kivinni ezt a valóságba”, és élni is azt!

Célom az, hogy embertársaimnak segítsek felismerni azt, hogy akik, az egyedüli és értékes, és megtanulják, hogyan tudnak tenni a saját boldogságukért.

Hiszem, hogy hatással vagyunk egymásra, létezésünk kivétel nélkül visszhangot kelt, így az önismeretünk szűkebb, tágabb környezetünkre is rezonál, ami elindíthat változást szeretteink irányába is, ami – mint a fodrozódó víz – további hatást gyakorol másokra. Teszünk magunkért, családunkért és barátainkért, világunkért, egy szebb jövőért.

Megéri tehát a magunkba fektetett munka.

Hogyan segítek?

Integrál pszichológia eszközökkel; olyan lesz a közös munka velem, mintha egy spirituálisan nyitott pszichológussal beszélgetnél. Használunk majd többek között asszertív kommunikációt, testfókuszú feladatokat és szimbólum munkát is.

Ha kész vagy jegyet váltani erre a belső utazásra, azt itt teheted meg: